About

понеделник, 7 май 2012 г.

Review: Contraband


Contraband е името на новия филм, в който участва Марк Уолбърг. Истината за тази лента е съвсем проста - това е от онези посредствени, предвидими екшън филмчета, на които спокойно можеш да изкараш един сън. Contraband не заслужава да бъде гледан на кино, та дори и не заслужава да бъде гледан въобще.

Режисьор на лентата е Балтазар Кормакур, който, освен като филммейкър, се подвизава също така и като актьор. Всъщност Кормакур играе персонажа на Марк Уолбърг в Contraband в исландския му оригинал Reykjavik-Rotterdam.

В Contraband виждаме Уолбърг в ролята на Крис Фарадей - бивш контрабандист, сложил край на незаконната си кариера, за да се отдаде на тих и спокоен семеен живот. Но, както се очаква, спокойствие в битието му няма да има. Причина за това е нескопосаният зет на Фарадей, който се забърква в нелегалната дейност, в която водеща фигура преди време е бил съпругът на сестра му. Както се оказва, партньорите, с които невръстният зет на Крис си има вземане-даване не са много стока и тъй като младежът опропастява заплануваната им печалба, го чака смърт. Но на помощ се притичва Фарадей и така се поставя началото на множеството отегчителни екшън сцени, с които режисьорът на филма е искал да блесне, но за нещастие ентусиазмът не довежда  до нищо добро в работата му. Няма да пропусна да спомена, че участие в Contraband взима Кейт Бекинсейл, чиято роля в този филм - съпруга на Фарадей, впоследствие жертвено агне, което трябва да бъде спасено от лошите - е на светлинни години от тази ѝ в Laurel Canyon.


Накратко, филмът предлага Марк Уолбърг с тясно прилепнала тениска, която да подчертава релефите му, боеве на татуирани мъже без и с Марки Марк и жертвена, хленчеща жена, която съпругът ѝ рицар трябва да спаси. Единственото по-интересно нещо в Contraband е участието на Бен Фостър (3:10 To Yuma). Не че и неговата роля е нещо запомнящо се, но Фостър на моменти успява да прогони заспалата атмосфера, витаеща около филма.

Не бих препоръчала на никого да гледа Contraband - отделеното време ще е било напразно. Филмът не предлага нещо, което вече да не е било разгледано безброй пъти в други ленти на този жанр.