About

вторник, 27 март 2012 г.

Review: Young Adult

Young Adult  е новият плод на съвместната работа между сценаристката Диабло Коди и режисьора Джейсън Райтман. Стилът на взаимната им работа е добре познат на аудиторията от излезлия през 2007 година  Juno.

Историята в Young Adult се развива на две географски места, където животът на главния персонаж протича по различен начин. Минеаполис е градът, където Мейвис Гери (Чарлийз Терон) прекарва порасналата, съзряла част от житейския си път, докато родният ѝ град е светът на тийнейджърските ѝ мечти, мястото, което ѝ е носело щастие и където центърът на внимание винаги е била тя. Мейвис е писателка на романи в жанра young adult. Живее сама, чувствайки се изключително самотна, като единственият приятел в живота ѝ е домашният ѝ любимец – куче на име Долче. Наскоро разведена, изпаднала в задънена улица с кариерата си, тя решава да се върне там, където е родена и израснала. Основната причина за това е бившето ѝ гадже от гимназиалните години Бъди Слейд (Патрик Уилсън), който вече, освен че е женен, има и дете. Но за Мейвис този факт не се оказва проблем, тъй като, както самата тя казва, те са създадени един за друг. Връщайки се в малкото си родно градче, където всички се познават, личността на героинята ни предоставя възможността да навлезем все по-надълбоко в същността ѝ. Откриваме една изключително нестабилна и неуравновесена персона, която се определя като алкохоличка.  По пътя си към спечелването на сърцето на Бъди тя среща бивш свой съученик, който всъщност е единственият, осмеляващ се да ѝ казва истината такава, каквато е в действителност. Името му е Мат Фрийхоф и е известен в града заради инцидента, който е претърпял в ученическите си години и който душевно и физически го е белязал за цял живот. Мейвис извървява дълъг път, докато открие и асимилира Аза си, като през този период на зрителите е предоставена възможността да станат част от един не толкова смешен, колкото тъжен и деградивен свят.
Сценарият на Диабло Коди определено не успява да впечатли с нещо по-особено, придържайки се към характерния за Коди стил. Сравнението с написаната от тази сценаристка в Juno история е несъстоятелно и определено не на място. Лесно се откриват пропуски и неточности в сюжета, но пък за сметка на това режисурата на Young Adult е от доста високо ниво, като за пореден път изпъкват отличните професионални качества на Джейсън Райтман (Juno, Up In The Air).

3 коментара:

Филми каза...

Ще го дръпна да го пусна на жената да го гледа този филм. Иначе съм изгледал почти всички филми с тази актриса

перилни препарати каза...

Звучи интересно и като нещо по-различно... Не съм го гледала филма - явно пропуск от моя страна.

перилни препарати каза...

Филма го гледах все пак и ми хареса, стойностен е мога да го препоръчам с чиста съвест :)

Публикуване на коментар