About

неделя, 12 февруари 2012 г.

Academy Awards 2012: Predictions (Стоян)


След като вече точният брой на номинираните за най-ценния Оскар е известен (девет, ако все пак не ви е), можем спокойно да констатираме, че най-важната новост в правилата не постига това, което Академията, а и ние очаквахме. Според правилото за променлив брой номинирани заглавия те могат да бъдат между пет и десет, а точният брой се определя в зависимост от реалния брой филми, които според кумулативното схващане на членовете на Академията заслужава подобно признание. Минимумът, нужен на всяка лента, за да остане във финалния списък с претенденти, е 5% от така наречените first place votes на хората, от които всичко това зависи. Накратко казано, само филми, които са се оказали любими за годината на една част от членовете на Академията, имат реален шанс. Всичко звучи перфектно логично, докато не се наложи да функционира и на практика. Трудно е да се открие грешката на правилото. Но е факт, че не съм чул за човек, който да определя "Extremely Loud And Incredibly Close" за свой абсолютен годишен фаворит. Въпреки това лентата на Стивън Долдри съвсем мистериозно попадна сред деветте претендента за "Най-добър филм", като при това и самият брой номинирани е доста нелогичен, като се има предвид, че малко определят годината като силна. Но, хей, това са Оскарите, които ние не спираме да обичаме, въпреки ежегодното изтребване на нервни клетки, което започва още с обявяването на номинираните (а защо не и с раздаването на Златните глобуси).

И тази година в повечето категории откриваме по някое недоразумение и като цяло доста несправедливости. Ние обаче не смятаме да се отчайваме и дори ще опитаме да направим целия този фарс една идея по-интересен за самите нас, като се опитаме да отгатнем победителите във всяка категория (да, дори в областта на грима и декорите, където сме страшно компетентни). Ще отбележим и личните си фаворити, които, през една оптимистична перспектива, най-малко не заслужават Оскар. Искрено ви съветваме да не залагате парите си на нашите прогнози, защото и ние самите никога не бихме го направили.

Започваме с моите прогнози:

Best Picture
War Horse
The Artist 
Moneyball
The Descendants
The Tree of Life
Midnight in Paris
The Help
Hugo
Extremely Loud & Incredibly Close


Прогноза: The Artist

От двата филма, за които можем да кажем, че имат реален шанс тук, "The Artist" определено изпъква. Десет номинации, сред които две актьорски (+едно снъбнато куче), режисьор, сценарий и монтаж. Перфектно пасва в образа на големия победител на вечерта. Спечели редица награди на различни критически кръгове и Златен глобус. Заглавието, което може да обърка сметките в тази категория, е "The Descendants". Филмът бе единствен равностоен конкурент на "The Artist" през целия сезон на наградите и се очаква да бъде такъв и на 26-ти. 

Стискам палци за: The Artist 

Той е не само най-добрият в категорията, но и един от най-добрите за годината като цяло. Ако Академията връчи наградата на личния ми фаворит за изминалите дванайсет месецa, то това би било истински прецедент. Проблемът обаче е в отсъствието на силни конкуренти, които да направят категорията завързана. Присъствието на "Extremely Loud...", експлоатиращ 11/9 и сантименталния "War Horse" е абсурдно, но и очаквано, с оглед преференциите на Академията. Всъщност "Hugo", "The Tree of Life", "Moneyball" и "Midnight In Paris" са филми, които действително харесах, така че нещата не изглеждат толкова зле. Но и тръпката от една евентуална оспорвана борба между няколко заглавия я няма. 

Best Actress 
Glenn Close (Albert Nobbs)
Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo)
Viola Davis (The Help)
Meryl Streep (The Iron Lady)
Michelle Williams (My Week With Marilyn)


Прогноза: Viola Davis 

15-та загуба за Мерил Стрийп? Всички отдавна разбрахме, че тенденцията Академията да я номинира, само за да увеличи броя на загубите ѝ, е абсурдна, но явно самата Академия още не го е осъзнала. Трудно мога да бъда напълно сигурен в прогнозата си, защото категорията е завързана, а двете фаворитки са много близо една до друга, но все пак залагам на това, че Златният глобус на Стрийп не покрива наградата на критиците и тази от SAG за Дейвис. 

Стискам палци за: Viola Davis

Прекрасното представяне на Вайола Дейвис е една от малкото силни страни на "The Help". Но и като цяло категорията не е особено силна. Руни Мара с помощта на Финчър изгражда един ярък и индивидуален образ на Лисбет Саландър, но и двамата разполагат с материал, чийто потенциал е твърде ограничен. Клоуз не прави нищо екстраординарно в "Albert Nobbs", а "My Week With Merilyn" не съм гледал, така че не мога да кажа нищо за Мишел Уилямс, която по принцип много харесвам. 

Best Actor 
Demian Bichir (A Better Life)
George Clooney (The Descendants)
Jean Dujardin (The Artist)
Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy)
Brad Pitt (Moneyball)


Прогноза: George Clooney

С шанс тук са Клуни, Дюжарден и донякъде Пит. В предположението си залагам на факта, че първият спечели наградата на американските филмови критици за главна мъжка роля, а тя най-добре служи за изграждане на прогнози за Оскарите, когато говорим за актьорските категории. Жан Дюжарден пък прави най-добрата роля според гилдията на актьорите, така че тук се очертава оспорвана борба между двамата с потенциална намеса от страна на Брад Пит. 

Стискам палци за: Gary Oldman 

Наистина исках да видя Майкъл Фасбендър сред номинираните, защото е отличен актьор и "Shame" е чудесна възможност да получи подобно признание. Вместо него обаче виждаме Демиан Бишир, чийто "A Better Life" не съм гледал, така че засега нямам повод да хейтя. Една от изключително приятните изненади е номинацията на изключителния Гари Олдман. "Трудно е да си представим изпълнение, което да въздейства толкова интензивно и на толкова различни нива, както това на Олдман прави, когато основната му цел е да изглежда хладнокръвно безизразно...Той изобразява този класически герой (Смайли) с невероятна деликатност и премереност и го персонализира до такава степен, че го прави безпрекословно свой и неповторим". Това е, каквото вече съм казвал по въпроса, и на 26-ти определено ще стискам палци за него, макар да няма реален шанс.

Supporting Actress 
Bérénice Bejo (The Artist)
Jessica Chastain (The Help)
Melissa McCarthy (Bridesmaids)
Janet McTeer (Albert Nobbs)
Octavia Spencer (The Help)


Прогноза: Octavia Spencer 

Тя изглежда като горещ фаворит. Tази теза е подкрепена с награда от критиците, от актьорската гилдия и Златен глобус. Нужни ли са повече обяснения?

Стискам палци за: Octavia Spencer 

Бих подкрепял Джесика Частейн, ако не беше номинирана за грешния филм. Трудно ми е да избера фаворит измежду Октавия Спенсър и Беренис Бежо. Но ако трябва своята роля да изиграе фактът, че единствено актьорските изпълнения спасяват "The Help" от дълбока посредственост, бих се спрял на Спенсър.

Supporting Actor 
Kenneth Branagh (My Week With Marilyn)
Jonah Hill (Moneyball)
Nick Nolte (Warrior)
Christopher Plummer (Beginners)
Max von Sydow (Extremely Loud & Incredibly Close)


Прогноза: Christopher Plummer 

Сериозно, някой очаква ли нещо друго? На този етап Кристофър Плъмър е с няколко обиколки пред останалите и няма никакви изгледи за промяна в категорията.

Стискам палци за: Christopher Plummer 

Ок, знам, ставам скучен, но кого иначе да избера? Посредствения Джона или тайпкастнатия Нолти? Или пък фон Сюдов, чието място изобщо не е тук, по това време, в точно този филм. Не съм гледал "My Week With Marilyn", но мисля, че и да бях, пак щях да избера Плъмър, нищо че оскарът, който той така или иначе ще спечели, отива при него по не само обективни причини. Ако обаче Албърт Брукс си беше на мястото сред номинираните, щеше да е съвсем различно. Виго Мортенсен също беше незаслужено подминат.

Best Director 
Woody Allen (Midnight In Paris)
Michel Hazanavicius (The Artist)
Alexander Payne (The Descendants)
Martin Scorsese (Hugo)
Terence Malick (The Tree Of Life)


Прогноза: Michel Hazanavicius 

Основната причина да се спра на него е, че обикновено тук печели режисьорът на победителя в категорията Best Picture. С шансове още са Пейн и Скорсезе.

Стискам палци за: Martin Scorsese 

В "Hugo" виждаме Скорсезе на пръв поглед като един носталгичен сантименталист, но истината е, че тук той реализира едни от най-впечатляващите си творчески проблясъци от "Goodfellas" насам.

Best Original Screenplay
Woody Allen (Midnight in Paris)
JC Chandor (Margin Call)
Asghar Farhadi (A Separation)
Michel Hazanavicius (The Artist)
Kristen Wiig & Annie Mumulo (Bridesmaids)


Прогноза: Woody Allen

Академията винаги е имала слабост към сценариите на Алън. Предполагам, че ще избере именно него пред другия основен фаворит Мишел Азанавичус.

Стискам палци за: Asghar Farhadi

Номинацията на "A Separation" в тази категория беше истинска изненада, най-вече заради факта, че сценарият не е на английски. Но признанието е напълно заслужено и го фаворизирам дори пред "The Artist".
 
Best Adapted Screenplay 
George Clooney, Beau Willimon & Grant Heslov (The Ides of March)
Nat Faxon, Alexander Payne & Jim Rash (The Descendants)
John Logan (Hugo)
Bridget O’Connor & Peter Straughan (Tinker, Tailor Soldier Spy)
Aaron Sorkin, Steven Zaillian & Stan Chervin (Moneyball)


Прогноза: Aaron Sorkin, Steven Zaillian & Stan Chervin 

Академичната точност на сценария на "Moneyball" би трябвало да е достатъчна, за да му донесе Оскар. 

Стискам палци за: Bridget O’Connor & Peter Straughan

Двамата адаптират майсторски шпионския роман на Джон льо Каре и синтезират изкусно огромния материал в двучасов филм. В комбинация със завладяващата режисура на Томас Алфредсон те създават напрегнат, ужасно интелигентен и задълбочен трилър.

Best Foreign Feature
Bullhead (Belgium)
Footnote (Israel)
In Darkness (Poland)
Monsieur Lazhar (Canada)
A Separation (Iran)


Прогноза: A Separation

Една от най-ясните категории. Нито един от останалите претенденти няма шанс.

Стискам палци за: A Separation

Истината е, че не съм гледал нито една от останалите четири ленти, но това не означава, че "A Separation" не ми допадна извънредно много.  

Best Animated Feature
A Cat in Paris
Chico & Rita
Kung Fu Panda 2
Puss in Boots
Rango


Прогноза: Rango

След като Академията не успя да се уточни дали "The Adventures of Tintin" трябва да бъде категоризиран като анимация или не, все пак реши да се подсигури и го остави извън сметките. При отсъствието и на силен представител на Пиксар тази година не виждам адекватен съперник на "Rango". 

Стискам палци за: Rango

Доста слаба година за анимациите при всички положения. В тази среда "Rango" определено изпъква.
 
Art Direction
The Artist
Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2
Hugo
Midnight In Paris
War Horse

Прогноза: Hugo

ADG избра именно него в категорията Period film, a в тази за Fantasy film спечели "Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2". Все пак залагам на първия. 

Стискам палци за: Hugo

Защото продукционният дизайн на лентата като цяло е впечатляващ.

Cinematography 
Guillaume Schiffman (The Artist)
Jeff Cronenweth (The Girl with the Dragon Tattoo)
Robert Richardson (Hugo)
Emmanuel Lubezki (The Tree of Life)
Janusz Kaminski (War Horse)

Прогноза: Emmanuel Lubezki

Не вярвам изключителната работа на Любецки да остане подмината от Академията. Останалите предложения са също много силни и оформят една наистина класна категория. 

Стискам палци за: Emmanuel Lubezki

"The Tree of Life" би бил нещо напълно различно без камерата на Любецки. Това не се отнася в същата степен за нито едно от останалите заглавия.
 
Costume Design 
Anonymous
The Artist
Hugo
Jane Eyre
W.E.

Прогноза: Jane Eyre

Ъъм... а shot in the dark.

Стискам палци за: Hugo

Костюмите са интегрална част от автентичния свят на "Hugo"  

Documentary Feature 
Hell And Back Again
If A Tree Falls: A Story Of The Earth Liberation Front
Paradise Lost 3: Purgatory
Pina
Undefeated

Прогноза: Pina

Тооолкова много снъб в една категория... Трудно мога да го приема и не ми се говори за това. Победителят не ме интересува. 

Стискам палци за: n/a

Documentary Short Subject
The Barber Of Birmingham: Foot Soldier Of The Civil Rights Movement
God Is The Bigger Elvis
Incident In New Baghdad
Saving Face
The Tsumani And The Cherry Blossom

Прогноза: The Tsumani And The Cherry Blossom

Има ли смисъл да казвам, че не съм запознат с нито едно от петте заглавия? 3 награди от Сънданс обаче би трябвало да са достатъчни, за погледнем на "The Tsunami And The Cherry Blossom" като на фаворит. 

Стискам палци за: n/a

Film Editing 
Anne-Sophie Bion and Michel Hazanavicius (The Artist)
Kevin Tent (The Descendants)
Kirk Baxter and Angus Wall (The Girl with the Dragon Tattoo)
Thelma Schoonmaker (Hugo)
Christopher Tellefsen (Moneyball)

Прогноза: Anne-Sophie Bion and Michel Hazanavicius (The Artist)

Ако отличията за филм и режисьор отидат при "The Artist", убеден съм, че този за монтаж няма да му се изплъзне.

Стискам палци за: Kirk Baxter and Angus Wall (The Girl with the Dragon Tattoo)

Признавам, че филмът на Дейвид Финчър има и немалко силни страни. Повечето, разбира се, технически, а монтажът със сигурност е една от тях.

Make Up 
Albert Nobbs
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2
The Iron Lady

Прогноза: The Iron Lady

Просто ми изглежда като нещо, което Академията би избрала.

Стискам палци за: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

Дори самата номинацията на "Albert Nobbs" разбива на пух и прах и беглата ми представа за добър грим. Сравнително приличната игра на Глен Клоуз и Джанет Мактиър не е достатъчна, за да ни бъдат спестени абсурдните моменти в които трябва да вярваме, че всички останали герои не могат дори за миг да се усъмнят в същността на персонажите им. 

Music (Original Score) 
John Williams (The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn)
Ludovic Bource (The Artist)
Howard Shore (Hugo)
Alberto Iglesias (Tinker Tailor Soldier Spy)
John Williams (War Horse)

Прогноза: Ludovic Bource

Бих се изненадал искрено, ако Оскарът отиде при някой друг.

Стискам палци за: Ludovic Bource

За един ням филм музиката е много повече от фон. Тя очертава наратива и разказва наравно със сценария. В "The Artist" работата на Бурсе е всичко, което филмовата музика трябва да бъде.

Music (Original Song) 
The Muppets - 'Man Or Muppet'
Rio - 'Real In Rio' 

Прогноза: The Muppets - 'Man Or Muppet'

Само две песни и то точно тези две? Предполагам Академията няма да признае официално ниските си стандарти, избирайки тази от "Rio". 

Стискам палци за: n/a 

Short Film (Animated)
Dimanche / Sunday
The Fantastic Flying Books Of Mr Morris Lessmore
La Luna
A Morning Stroll
Wild Life

Прогноза: Wild Life

Нали не мислите, че ще тръгна да обяснявам защо? 

Стискам палци за: n/a  

Short Film (Live Action) 
Pentecost
Raju
The Shore 
Time Freak
Tuba Atlantic 

Прогноза: Time Freak

... 

Стискам палци за: n/a  

Sound Editing 
Drive
The Girl With The Dragon Tattoo
Hugo
Transformers: Dark Of The Moon
War Horse

Прогноза: War Horse

...

Стискам палци за: Drive

Обяснението е съвсем просто. Това е единствената категория, в която "Drive" получи номинация. Но дори и да спечели, в което се съмнявам, това няма как да смекчи вината на Академията.

Sound Mixing 
The Girl With The Dragon Tattoo
Hugo
Moneyball
Transformers: Dark Of The Moon
War Horse

Прогноза: Hugo

Още една категория, в която стрелям на сляпо и разчитам на късмет.

Стискам палци за: Hugo

В процеса на създаване на тази публикация осъзнах колко голяма част от наградите искам да отидат при "Hugo". 

Едит: Мда, пропуснах цяла категория. И то каква!

Visual Effects
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2
Hugo
Real Steel
Rise of the Planet of the Apes
Transformers: Dark of the Moon

Прогноза: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

Стискам палци за: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

0 коментара:

Публикуване на коментар