About

сряда, 15 февруари 2012 г.

Academy Awards 2012: Predictions (Милена)


Церемонията по връчването на най-престижните награди в историята на киното наближава. Номинациите за Оскар и тази година успяха да ме разочароват, като отново показаха закостенялото си и антикреативно поведение. След като изгледах връчването на наградите BAFTA, мнението ми относно наградите Оскар се засили в още по-голяма степен. При BAFTA повечето номинации в различните категории бяха напълно оправдани, а удостоените с наградата филми съвсем заслужено я прибраха при себе си. Няма да крия нежеланието си да дам прогнозата си за предстоящите носители на награда Оскар за 2011 година, но колегата ми вече се постара да ме постави пред свършен факт, затова и аз съм в кюпа. Мисля, че обясненията относно правилата при номиниране за Оскар са разискани доста обстойно от Стоян, затова без излишни клиширани приказки относно грандиозността на предстоящото събитие започвам същинската тема - повод за написването на този текст.

Best Picture


Прогноза: The Artist
Мисля, че вече няма повод за съмнение относно победителя в тази категория, след като станахме свидетели на изключително положителното приемане на филма от страна на критици и аудитория.

Стискам палци за: n/a
Ако трябва да бъда съвсем честна, прогнозата ми за най-добър филм определено не съвпада с  желанието ми коя от номинираните ленти да бъде носител на престижната награда. Истината е, че не стискам палци за нито един от номинираните филми. В тази категория Академията отново реши да пренебрегне доста от най-добрите заглавия за 2011година. Най-добрият филм за 2011г. в моята лична класация не е номиниран в тази категория, с което в моите представи тя губи част от атрактивността си.

Best Actress


Прогноза:  Meryl Streep
Тази прогноза я давам с оглед на прочетеното становище на редица критици и естествено, след като видяхме при кого отидоха наградите Златен глобус и BAFTA в тази категория.

Стискам палци за: Viola Davis
Госпожа Дейвис, която аз съм гледала само в ролята ѝ, за която е номинирана за Оскар, се справя повече от успешно, пресъздавайки образа на прислужничка в бяло семейство, чийто качества и достойнства биват пренебрегвани поради факта, че цветът на кожата ѝ е различен от този на семейството, за което работи. Повече от задоволително предстваяне от страна на Вайола Дейвис и съвсем заслужена номинация за Оскар. 

Best Actor


Прогноза: Jean Dujardin
Френският актьор изиграва запомняща се роля в изключително успешния The Artist. Въпреки убедителното си представяне Жан Дюжарден не успя да ми стане фаворит за спечелването на Оскар в тази категория. Причина? Може би преиграването и прекалената му артистичност на моменти ми идват в повече.

Стискам палци за: George Clooney
Джордж Клуни никога не се е причислявал към групичката ми любими актьори. От тази групичка отсъства и друг номиниран в тази категория - Брад Пит. Не очаквах представянето на Клуни в The Descendants да ми направи каквото и да е впечатление (на моменти съм изключително предубедена), но стана точно обратното. Не само, че ролята му в този филм е изключително убедителна, наситена с голяма доза естественост, но успя да се превърне и в личния ми фаворит за спечелване на Оскар в тази категория.

Supporting Actress


Прогноза: Octavia Spencer
Поглеждайки отново към останалите претендентки в тази категория, думите са напълно излишни. Октавия Спенсър е безпрекословен победител. Представянето ѝ в The Help е на достатъчно ниво, за да бъде носител на Оскар. На моменти, гледайки The Help, играта на Спенсър се откроява доста повече от тази на Вайола Дейвис, като поддържащата роля в този случай внася едно изключително харизматично и освежаващо усещане.

Стискам палци за: Octavia Spencer

Supporting Actor


Прогноза: Christopher Plummer
Мисля, че тази е от категориите, в които колебание относно това кой ще бъде победител няма. Господин Плъмър прави убедителна и различна роля в Beginners, а и с оглед на останалите номинирани в тази категория, различен развой от прогнозата ми би бил наистина изненадващ.

Стискам палци за: Christopher Plummer 

Best Director


Прогноза: Michel Hazanavicius
С оглед на останалите претенденти в тази категория и взимайки предвид факта, че The Artist е наистина изключително успешен в изпълняването на зададента му задача - а именно да бъде различен във време, когато 3D киното е завладяло човечеството, а масата хора са отвикнали от чернобелите неми филми, трудно бих могла да си представя, че носителят на Оскар за най-добър режисьор не би бил Мишел Азанавичус.

Стискам палци за: Martin Scorsese
Мартин Скорсезе не веднъж е показвал изключително уважение относно интелектуалните способности на аудиторията си. Е, в Hugo не прави изключение. Определено ми се струва нелепо, че режисьор като Мартин Скорсезе, с огромен принос към киното, е носител само на един индивидуален Оскар.

Best Original Screenplay 

Прогноза: Michel Hazanavicius 
The Artist е филм, причисляващ се към света на нямото кино, което съвсем не означава, че сценарий при него липсва или пък не може да се конкурира с ленти, при които има диалози. BAFTA връчи наградата си в тази категория именно на The Artist, а самият Мишел Азанавичус си направи шега, като каза, че, противно на масовото схващане, немите филми не са лишени от сценарий.

Стискам палци за: Woody Allen
Работата на Уди Алън и като сценарист, и като режисьор в Midnight in Paris отново доказва на аудиторията от какъв ранг е нейният създател. Midnight in Paris за пореден път разкрива нестандартния поглед на Алън върху заобикалящата го реалност. Пречупен през призмата на креативността и оригиналността на този творец, филмът и сценарият към него в никакъв случай не бива да останат подминати.

Best Adapted Screenplay

Прогноза: Aaron Sorkin, Steven Zaillian & Stan Chervin
Moneyball - в повечето случаи окачествяван като филм за бейзбол, който в действителност само в периферията си загатва за тази тема и определено не бива да бъде причисляван към лековатите ленти, изграждащи концепцията си на тема спорт, доказва комплексността си именно благодарение на уникално компетентно адаптирания сценарии от страна на Арън Соркин, Стивън Зейлиън и Стан Червин. 

Стискам палци за: Aaron Sorkin, Steven Zaillian & Stan Chervin
Силно се надявам миналогодишният носител на Оскар в тази категория да сподели същата награда, но за 2011 година с другите двама сценаристи, работили по Moneyball.  

Best Foreign Feature


Прогноза: A Separation
А, ето я и наградата, за която никой в Америка не дава и пет пари. Какво се оказа обаче? Тази година предложението на Иран за чуждоезичен филм е номинирано и в категорията за оригинален сценарий. Не може да се отрече на режисьора и сценарист на A Separation Ашгар Фархади, че определено е свършил страхотна работа, създавайки този филм. Безспорно, иранското предложение е един от най-добрите филми за 2011 година.

Стискам палци за: A Separation
И аз като колегата, с оглед на това, че не съм гледала нито един от останалите филми, номинирани в тази категория, се спирам на A Separation.

Best Animated Feature

Прогноза: Rango
Бих се изненадала, ако друга от номинираните анимаци вземе тази награда. Rango е анимирана уестърн комедия, наситена с креативност, интелигенто написана, на моменти с нотки на сатира и не на последно място - заснета в 2D.

Стискам палци за: Rango
  
Cinematography

Прогноза: The Tree of Life
Тази година конкурент на The Tree of Life относно операторското майсторство няма. Филмът изпъква най-вече заради прецизността си в тази област.

Стискам палци за: The Tree of Life

Film Editing

Прогноза: Anne-Sophie Bion and Michel Hazanavicius (The Artist)
Ах, вече, мисля, стана достатъчно ясно, че The Artist е перфектен във всяка категория, в която е номиниран, и следователно изпъква като фаворит.

Стискам палци за: Kirk Baxter and Angus Wall (The Girl with the Dragon Tattoo)
Монтажът на The Girl With The Dragon Tattoo прави впечатление още с началните кадри на филма. Според мен, точно тази област е най-силната страна на това заглавие.

 Make up

Прогноза:  The Iron Lady
The Iron Lady, по всичко личи, ще отнесе Оскара в тази категория. Още от трейлъра на филма става ясно, че гримът е от най-високо ниво, а метаморфозата на Мерил Стрийп  в Маргарет Татчър е доста успешна. Няма да коментирам грима в Albert Nobbs, който е просто комичен. Но не мога да разбера защо, след като Академията номинира последно споменатото заглавие, не номинира и J.Edgar, където положението е горе-долу на същото трагично ниво.

Стискам палци за: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2
В тази категория винаги стискам палци за филмите за Хари Потър. Гримът е изключително убедителен, като дори не те кара да се замисляш, че съществува такъв.
  
Music (Original Score) 
В тази категория Стоян се е постарал мненията ни да съвпаднат изцяло, затова направо пействам неговите разсъждения.

Прогноза: Ludovic Bource 
"Бих се изненадал искрено, ако Оскарът отиде при някой друг." 


Стискам палци за: Ludovic Bource 
"За един ням филм музиката е много повече от фон. Тя очертава наратива и разказва наравно със сценария. В "The Artist" работата на Бурсе е всичко, което филмовата музика трябва да бъде."
 
!!! Поради липса на компетентност от страна на автора на тази статия относно следващите няколко категории, несъдържателните обяснения ще ви бъдат спестени.


Art Direction

Прогноза: Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2
Стискам палци за: Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2
  
Costume Design 

Прогноза: Jane Eyre
Стискам палци за: Jane Eyre
  
Documentary Feature

Прогноза: Pina
Стискам палци за: n/a
  
Documentary Short Subject

Прогноза: Тhe Tsunami And The Cherry Blossom
Стискам палци за: n/a

Music (Original Song)

Прогноза: The Muppets - 'Man Or Muppet' 
Стискам палци за: n/a 

Short Film (Animated)
 

Прогноза: Wild Life   
Стискам палци за: n/a   

Short Film (Live Action)  

Прогноза: Time Freak  
Стискам палци за: n/a  

Sound Editing   

Прогноза: Drive 
Стискам палци за: Drive   

Sound Mixing 
 

Прогноза: Hugo
Стискам палци за: Hugo
 
Visual Effects
 

Прогноза: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 
Стискам палци за: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2


 

0 коментара:

Публикуване на коментар