About

петък, 8 март 2013 г.

"Аферата" - Лий Чайлд


 Автор: Лий Чайлд
 Година: 2011
 Издателство: Обсидиан
 Страници: 416
 Цена: 16 лв. (мека корица) 

"Аферата" на Лий Чайлд е шестнайсетата поред книга от сериите за Джак Рийчър. Този роман и "Врагът" от същата поредица се явяват прикуел на историята за военния полицай Рийчър. Лий Чайлд ни предлага във всяка от своите книги обстойно разучаване привичките и цялостното поведение на главния си герой. Знаем какви са приоритетите, особеностите, страховете на Джак Рийчър. Всяка част от характера му е изложена на показ пред очите на читателите, което от своя страна подбужда към евентуален по-задълбочен анализ върху личността му. Знаем начина на мислене на Рийчър, как той се справя с несправедливостите и престъпленията, с които се сблъсква, след като напуска армията, но нямаме представа какво всъщност е подбудило същността на героя да бъде точно такава, каквато ни е позната сега. Ето защо "Аферата" е основен елемент в пъзела за живота на вече бившия военен полицай. От тук разбираме как се зараждат някои от култовите навици на Рийчър, които в следващите книги ще бъдат неразделна част от светогледа на героя. 

Действието в "Аферата" се развива през по-голямата си част в щата Мисисипи, по-точно в малкото градче Картър Кросинг, където е установена военната база Келъм. Там се обучават и тренират рейнджъри, чиито временни мисии се намират на територията на Босна и Херцеговина. В Картър Кросинг е убито момиче, Джанис Чапман, което е имало връзка с командира на военните в тамошната база, Рийд Райли, който е син на сенатор Карлтън Райли. Извършено е убийство на цивилен гражданин, в което по всяка вероятност е намесен военен от базата Келъм. В градчето, по-точно в самия лагер на настанената там армия, е изпратен военен полицай Мънро, който има за цел да разбере каква е истината около това убийство и ако в него са замесени служители на пребиваващата там армия, честта на военните да бъде опазена. Мънро не е единственият, който е изпратен в Картър Кросинг, за да разнищи тайните около убийството на Джанис Чапман. По неговите следи е майор Джак Рийчър, чиято основна задача е да наблюдава поведението на Мънро, което припокрива мисията да се разбере извършителят на убийството и детайлите около него. В Картър Кросинг Рийчър се зaпознава с тамошния шериф Елизабет Деверо, бивш военен в морската флота на САЩ. От нея става ясно, че не само Джанис Чапман е била убита в последните няколко месеца, но и още две момичета, което предразполага към логичния въпрос дали убийствата нямат нещо общо помежду си. Това предположение поставя началото на разследване, изпълнено с мистерия, съспенс и на моменти хумор.

Започвайки да чета тази книга, се опасявах дали няма да се натъкна на поредния криминален автор, подобен в създаване на история и метод на интерпретирането ѝ на Дан Браун, но концепцията на романа и начинът на разгръщане на сюжета се оказаха доста по-различни от тези на дотук петте произведения на Браун, които от своя страна имат типичен модел на изпълнение. Лий Чайлд почти няма допирна точка до гореспоменaтия автор, ако не броим жанра, в който пишат двамата. "Аферата" не попада в категорията на книгите шедьоври или на тези, които задължително трябва да бъдат прочетени, но пък за сметка на това романът е приятно, леко четиво, което пълноценно забавлява свободното време на читателя. "Аферата" си има своите силни и слаби страни. Ако сте почитател на криминални романи в стил Агата Кристи, може би това ще бъде точната книга за вас. Темата е съвсем обикновена, срещана милион пъти в други подобни произведения и чакаща да бъде разконспирирана. Тривиалните елементи също са налице. Няма как толкова съвършеният военен полицай Джак Рийчър да не бъде привлечен от така безупречната бивша служителка на флота, понастоящем шериф, Елизабет Деверо. Тяхната връзка преминава всички предели на тривиалността, за да достигне до съвършенството си. Този елемент от историята и начинът му на разказване определено допринесоха за не дотолкова положителното ми мнение относно този роман. Все пак, ако ви се чете нещо леко и неангажиращо, няма да сбъркате, спирайки се на "Аферата".

0 коментара:

Публикуване на коментар