About

вторник, 26 февруари 2013 г.

"Пулсът на Слънцето" - Боб Бърман


Автор: Боб Бърман
 Година: 2012
 Издателство: Изток-Запад
 Страници: 320
 Цена: 17 лв. (мека корица)

"Един лъч слънчев в зимен ден,
 пронизал облачната роба,
 е всичко, що, могъщ и несмирен,
 ще имаш между люлката и гроба."
           - Джон Дайър, "Гронгар хил" (1726)

"Пулсът на Слънцето", написана от американския астрофизик Боб Бърман, разглежда значението и влиянието на Слънцето не само върху планетата ни, но и върху всеки жив организъм на нея. Изказът е приятен, лесен за четене и разбиране, което е от изключителна важност за такъв вид тема, особено когато в ръцете си я държи човек, който не е отдавал особено голямо внимание на разглеждания материал. Въпреки че материята, която коментира Бърман предполага сериозен, целенасочен и еднозначен разказ, авторът съвсем не следва тази идея. Тъкмо когато написаното започва да става трудно смилаемо, на помощ идват примери, които да илюстрират по-сложно казаното в теми, засягащи живота на човек, като по този начин интересът на читателите отново се намира в своя максимум.

В книгата си Боб Бърман проследява зараждането на най-важната за човечеството звезда, показвайки ни как е била възприемана тя през различните епохи от зараждането на цивилизацията до днес. Пренасяме се в древността, когато били поставени основите на интересa към Слънцето и неговия механизъм, където за първи път започва да се схваща огромното значение на тази звезда върху всеки един отрасъл от живота на човек и заобикалящата го природа. Следва период на затишие, когато идеите на предците ни най-вероятно са се ръководили от други подбуди и изследването на Слънцето останало на заден план. Затова пък то става обект на неуморими изследвания през Средновековието, когато неговият живот държи умовете на десетки астрономи учени от различни сфери денонощно будни, за да бъдат винаги подготвени да наблюдават незакономерност в поведението на основния ни източник на живот. 

Боб Бърман ни показва живота на едни от най-видните изследователи на Слънцето отблизо. Научаваме за имена, които в съзнанието на обществото са или забравени, или просто никога не са били знаени. Имена на хора, които са поставили основите на астрофизиката и са посветили живота си върху анализирането на устройството и поведението на Слънцето. Един от многото примери в книгата е следният:
"Уилям Хершел, прочут с откриването на Уран през 1781г., през 1800г. открива инфрачервена енергия ("топлинни лъчи"), пропускайки слънчева светлина през призма и, изследвайки получения спектър с термометър. Той бил истински ренесансов човек - талантлив челист, обоист и органист, композитор на двайсет и четири симфонии (нищо че всички те били известни с приспивните си качества). Хершел бил също така и майстор на лещи и телескопи, както и астроном. Той създал най-големите инструменти на своето време, сред които бил и колосален телескоп с огледало с диаметър 120 сантиметра."
Освен задълбочените факти, които "Пулсът на Слънцето" дава за нашата планета и вселена отчасти, книгата ни предоставя и възможността да разберем детайлно влиянието на Слънцето върху здравето ни. На тази тема авторът посвещава една глава от творбата си. Боб Бърман майсторски приковава вниманието на читателите към този дял от книгата, като всяко негово твърдение е подкрепено от видни личности в света на медицинaта. За първи път научих за значението и ползата на витамин D за човечеството, който се оказва един от най-силните врагове на най-страшната болест на нашето време - рака. 

Книгата съдържа безброй интересни факти не само от дял физика и по-специално астрофизика, но и от почти всеки аспект от живота ни. Една от най-интерeсните теми от "Пулсът на Слънцето" определено е тази, отнасяща се към природните явления на Земята, породени от действието на Слънцето. Боб Бърман ни запознава с личните си изживявания и емоции по време на наблюдаване на пълно слънчево затъмнение, на северни сияния, като ги описва като нещо, което би променило живота на човек коренно и завинаги. Освен това авторът ни предлага възможността да видим тези природни чудеса и бегло да можем да се докоснем до тяхната магия от специализираните интернет сайтове на астрономически организации.

Книгата определено е препоръчителна за всеки човек. Дори и да не сте запалени фенове на разглежданата в "Пулсът на Слънцето" тема, начинът, по който е предадено съдържанието още с първите страници ще прикове вниманието ви.

0 коментара:

Публикуване на коментар