About

събота, 23 юли 2011 г.

Breaking Bad: Season 4, Episode 1


Първи епизод от четвърти сезон на драма сериала "Breaking Bad", излъчван по американската телевизия AMC, предостави на зрителите си отново възможността да изпитат поредната доза от преплетени едно в друго чувства на напрежение, съпричастност и неописуемо задоволство, следейки и потапяйки се в действията и света на основните персонажи в тази майсторски написана  история. Срещнахме се отново с двете основни действащи лица - Walter White (Bryan Cranston), гений в областта на химията, и с неговия бивш ученик, понастоящем негов партньор - Jesse Pinkman (Aaron Paul). Атмосферата в този епизод е логично продължение на тaзи от изминалите сезони, но с една степен още по-тъмна, по-опасна и като че ли по-реалистична.

Основното действие в първи епизод ни пренася отново в лабораторията, където Walter и Jesse готвят най-чистите метамфетамини, срещани досега на територията на няколко щата. Този път, обаче, те не се занимават с обичайната си дейност, а чакат да се появи босът на наркоимперията в щата Ню Мексико Gus (Giancarlo Esposito). Тази ситуация е предизвикана в резултат на последствията от финалната сцена на сезон три, където Jesse е на път да убие заместителя на Walter White в правенето на дрога и което всъщност става факт. С пристигането на наркобоса насилието в сериала продължава да нараства, като в резултат на неговите действия се появява и вторият труп в първи епизод на сезон четири. Бруталността в историята е олицетворена в двамата мъртъвци - единият с куршум под окото, а вторият във варел, пълен с киселина.

Задаваният вече въпрос относно очакваното развитие на сериала не е дали Walter и Jesse ще се превърнат в наркокрале, а по-скоро колко дълго ще продължи тяхното съществуване. Двамата не са сплотени от извършеното, неприсъщо за тях до този момент, престъпление, а напротив всеки от тях се обръща към вече доста нестабилния си Аз.

На заден план в този епизод отново срещаме съпругата на Walter - Skyler (Anna Gunn), която все повече се задълбочава в двойствения живот, воден от съпруга й. Отново се сблъскваме с проблемите на сестрата на Skyler, свързани с мъжа й (полицай, преследващ наркопласьори), който за момента не е в състояние да движи краката си, поради инцидент, касаещ нелегалната дейност на Walter.

Създателят на сериала Vince Gilligan наистина успява да сътвори една напълно цялостна и отлично изпипана концепция. "Breaking Bad" е едно изключително рядко откритие на телевизията: сериал, където каст и герои са перфектно комбинирани от създателя си, който отлично разбира какво приключение очаква да изживее неговата аудитория.

0 коментара:

Публикуване на коментар