About

вторник, 23 август 2011 г.

That's a Bingo! - Характерите на Тарантино


В последно време обект на моето внимание се явява работата на един от най-успешните и доказали се творци в сферата на кинорежисурата. Дело на неговата работа са филми като „Reservoir Dogs”, “Pulp Fiction”, “Kill Bill Dualogy”, “Inglorious Basterds”. Става въпрос за нестандартния Куентин Тарантино, на чиято личност се обръща по-специално внимание през 1992г., когато на бял свят се появява един от най-запомнящите се филми в нашето съвремие, а именно “Reservoir Dogs”. Филмът се превръща само в начало на поредицата успешно заснети ленти, носещи неконвенционалния почерк на този режисьор. Това, което отличава Тарантино от останалите му колеги, съвсем не е оригиналността на историята, развиваща се в неговите филми, а по-скоро нестандартният начин на написване на сценария и детайлното емоционално обрисуване на всеки един негов герой. Именно поради тази причина реших да се занимая с написването на този пост. Ще се опитам да подредя най-запомнящите се образи от филми на Куентин Тарантино. Това съвсем не се оказа лесна задача, тъй като неговите ленти са наситени с уникални и лесно изпъкващи герои. От изгледаните филми прави впечатление, че дори второстепенните образи, както и тези, които се появяват само по веднъж, носят нотката на неповторимостта. С работата си Тарантино ни предоставя възможността да погледнем отблизо един свят, преизпълнен с креативността на създателя си, да се сблъскаме с диалозите, които в неговото творчество заемат централна позиция. Както вече споменах оригиналността на действието, развиващо се в неговите филми, е оставена на заден план, правейки реверанс към тази на вече познати в киното ленти. Въпреки този факт, погледът на Тарантино към цялостната концепция на една негова творба в повечето пъти е доста смел, представяйки ни я, боравейки с методите на хиперболата. За този пост искам да направя уточнението, че класацията от най-запомнящи се образи от филми на Куентин Тарантино, ще се състои само върху самостоятелно режисирани от него продукции. Това означава, че филми като "From Dusk Till Dawn", "Grindgouse", "Four Rooms" или "Sin City" ще останат извън обсега на моето внимание.


5. The Bride (Uma Thurman)


The Bride a.k.a. Beatrix Kiddo е главният протагонист в двулогията “Kill Bill”. В ролята е обявената от Тарантино за негова муза Ума Търман. Не мога да си представя по-добре обрисуван образ на жена боец, сляла се в едно с меча си и превърнала се в машина за убиване по пътя към отмъщението.
The Bride: I need Japanese steel.




4. Vincent Vega (John Travolta)


Това е един от тримата герои (заедно с Mia Wallace и Marsellus Wallace) в „Pulp Fiction”, появяващи се във всичките истории, от които се състои филмът. От сцената, където Vincent си купува хероин, през тази, в която танцува в Jack Rabbit Slim’s със съпругата на шефа си Mia Wallace, (Uma Thurman) до тази, в която застрелва Марвин в лицето, Vincent Vega определено е образ, оставящ траен отпечатък в паметта на зрителя. Класически герой, който не може да бъде забравен.
Vincent Vega: Oh man, I shot Marvin in the face. 



3. Jules Winnfield (Samuel Jackson)


Разглеждайки образа на Vincent Vega, определено не можем да останем безразлични и към този на неговия партньор в "Pulp Fiction" - Jules Winnfield. Ролята на Samuel Jackson в този филм без съмнение може да бъде окачествена като една от най-успешните в историята на кариерата му.  Дали да изядеш хамбургера на човек, цитирайки пасаж от Библията преди да го убиеш, е лудост? Не ме интересува. Само знам, че Jules Winnfield e образ, който без съмнение е култов и който ще остане такъв завинаги в съзнанието ми. 
Jules Winnfield: Say 'what' again. Say 'what' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time!

Pulp Fiction - Burger Scene from tl2xlc on Vimeo.
2. Mr. Blonde a.k.a. Vic Vega (Michael Madsen)


Ето че е време да споменем и брата на Vincent Vega, който съвсем не е по-малко уникален. Мнозинството от тези, изгледали „Reservoir Dogs”, биха се съгласили с мен, твърдейки, че една от най-запомнящите се сцени в този филм е тази, в която се сблъскваме с онзи налудничав блясък в погледа на Мr. Blonde, когато се готви да започне мъченията си над заловения полицай. В този филм всеки от нас би могъл да намери в лицето на основните действащи образи своя фаворит, тъй като всеки един от тях изобилства от различни чувства и емоции. Е, моят избор се спира на Vic Vega и на т.нар. “танц на мъчението”.
 Mr. Blonde/Vic Vega: Look kid, I'm not gonna bullshit you, O.K.? I don't really give a good fuck what you know, or don't know, but I'm gonna torture you anyway, regardless. Not to get information. It's amusing, to me, to torture a cop. You can say anything you want cause I've heard it all before. All you can do is pray for a quick death, which you ain't gonna get? Ha ha ha ha? Ah God! You ever listen to K-Billy's Super Sounds of the Seventies? It's my personal favorite.



1. Col. Hans Landa (Christoph Waltz)


Най-накрая дойде моментът да представя един от най-любимите си герои в киното. В лицето на Christoph Waltz Тарантино за пореден път доказва способността си да избере перфектния човек за една роля. Не мога да си представя друг актьор, който може да се справи по-добре от австриеца с поставената му задача да изиграе Col. Hans Landa в "Inglorious Basterds". Играта на Waltz е брилянтна, на думите, излизащи от устата му, е вдъхнат живот. Hans Landa несъмнено е образ, който дълго време след гледането на "Inglorious Basterds" остава обект на разсъжденията у зрителя.
Col. Hans "The Jew Hunter" Landa: [giddy] Oooh, that's a bingo! Is that the way you say it? 'That's a bingo'? 
Lt. Aldo Raine: You just say 'Bingo'. 
Col. Hans "The Jew Hunter" Landa: Bingo! How fun!



1 коментара:

Valkocompany каза...

Принципно Тарантино краде здраво . Най - вече от италианските спагети уестърни , джало трилърите и полицейските филми . Никаква оригиналност , но пък добре смесва сцени от гореспоменатите жанрове . И все пак оригиналният "Inglorious Basterds" на Енцо Кастелари е по - добър от римейка където Fred Williamson прави фамозна роля :)
http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3659816

Публикуване на коментар