About

вторник, 7 юни 2011 г.

30 Movie Challenge

И аз повлекох крак по хората от Framespotting и реших да се включа във филмовата игра 30 Movie Challenge, така актуална сред блогърите в момента. Идеята е да се отговори на 30 забавни въпроса, свързани с киното. Ясно е, че в друг ден и различно състояние на духа бих дал различни отговори, а и на повечето въпроси е много трудно да се отговори еднозначно, но пък също толкова ясно е, че having fun е основната цел на занятието.

1. Филм от детството ти- Много важни спомени от детството ми са свързани с анимациите на "Дисни". Няколко видеокасети с "Книга за Джунглата", "Питър Пан", "Снежанка и седемте джуджета", "Алиса в страната на чудесата" се въртяха буквално всеки ден. И въпреки че говорим за най-ранното ми детство, наскоро изгледах отново "Питър Пан" (1953) и открих, че още го помня наизуст.
2. Най-любим филм- Най-отвратително гнусният и безочлив въпрос, който може да се зададе на един киноман! А, чакайте... "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind". Не било толкова трудно... Сериозно - приемам го най-лично от всичко, което съм гледал.


3. Филм, който те е разплакал- "Brokeback Mountain"(2005). Факт.
4. Най-смешният филм, който си гледал- Всъщност да се намери наистина смешен пълнометражен филм винаги е било много трудно, а напоследък става почти невъзможно. Бих казал да речем "And Now For Something Completely Different" или "Life Of Brian" на Монти Пайтън. Те не биха били смешни на всеки, но пък безспорно са си най-умната сатира, която съм виждал.
5. Най-страшният филм, който си гледал- При положение че съм гледал максимум три хоръра в живота си, предполагам трябва да избера един от тях. Да речем "Paranormal Activity"(2007), който гледах, защото уж бил "нещо уникално". Но си имаше няколкото стряскащи моменти.
6. Любим рисуван филм- "The Nightmare Before Christmas"(1993) с разлика.


7. Филм, който никой не очаква, че харесваш- С мненията си съм научил околните, че всякакви очаквания са излишни.
8. Филм с любим актьор- Daniel Day-Lewis. Period.


9. Филм с любима актриса-"Boogie Nights"(1997). Джулиан Мур е просто изключителна във всичко, което съм гледал с нея.
10.Филм с актьор, който не понасяш- "Pearl Harbor"(2001) - филм, който не понасям с актьор, който не понасям.
11. Филм с актриса, която не понасяш- "Erin Brockovich"(2000). Че не я понасям е меко казано.
12. Филм, от който можеш да цитираш всяка реплика- От "Fight Club"(1999) мога да цитирам много. Всичко - едва ли.
13. Най-несправедливо спечелилият Оскар филм- От последното десетилетие безспорно "Crash" (2004) ми е трън в очите. В исторически план не мисля, че съм достатъчно компетентен за такъв сложен въпрос, но фактът, че филми като например "2001: A Space Odyssey", "Citizen Kane", "Vertigo", "Apocalypse Now" не са печелили "Best Picture" говори, че и по-големи несправедливости са ставали.
14. Най-скучния филм, който си гледал- "Closer"(2004). Въпреки това се опитвам да го оценя.
15. Филм, който никога не искаш да гледаш- "Здрач" от всякакъв вид.
16. Филм, който така и не успя да догледаш- Е, признавам, започнах първия "Здрач", но не успях да го довърша.
17. Филм, който се предполага, че е тъжен, но не е- Веднага в съзнанието ми изниква Спилбърг. Да речем "Shindler's List". Събитията със сигурност са тъжни, филмът - не.
18. Филм, който смяташ, че е надценен- Условно - "Avatar" (2009). Все пак мисля, че достатъчно хора виждат плитката му претенциозност.
19. Филм, който смяташ, че е подценен- "Brazil"(1985). Мисля, че трябва да бъде смятан за един от много великите.


20. Филм, който описва характера ти- "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind". Затова го приемам и толкова лично.
21. Филм, който си гледал безброй пъти- Избягвам да гледам дори любимите си филми твърде много пъти. Все пак "Raiders of the Lost Arк" никога не омръзва.
22. Филм, който те е срам да кажеш, че харесваш- Няма такъв. Кино критиката е крайно неточно нещо и всичко е въпрос на възприятия. Ако говорим за срам, срам ме е да кажа, че съм плакал на "Brokeback Mountain", но го казах...
23. Филм с любим саундтрак- Далече съм от мисълта, че е най-добър, но съвсем пристрастно и субективно казвам "Into The Wild"(2007). Мистър Ведър е моята религия.


24. Любим филм, правен по книга- "The Godfather"(1972). Няма как по-добре да се адаптира книга.
25. Любима романтична история във филм- Отново "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind". Със сигурност най-оригинална романтична история във филм.
26. Най-ужасния филм, препоръчан от приятел- "Scary Movie"(2000). Препоръчван от твърде много приятели.
27. Филм с най-добър туист- "Fight Club". Добрият туист винаги може да промени коренно отношението ми към даден филм.
28. Филм, който не разбираш- "The Fountain"(2006). Дори не разбрах дали има нещо за разбиране...
29. Най-красив филм- ... и въпреки това не мисля, че съм виждал по-красив филм.


30. Любим стар филм- "The Great Dictator"(1940)

4 коментара:

Анонимен каза...

И като говорим за филми, които не разбираме може би трябва да гледаш The Tree of Life, ако не си още (; Сравненията с The Fountain са просто неизбежни - мега красив..дори мисля, че е по-красив от последния и точно толкова объркан..

Стоян каза...

Да, от него очаквам адски много красота. Единствената причина да не съм го гледал досега е, че тук(Австрия) премиерните дати на голямата част от новите филми се разминават значително от тези в Щатите и България и "The Tree Of Life" все още не е стигнал до тукашните кина. Със сигурност ще напиша нещо по темата след като го изгледам.

Neli Hristozova каза...

Почвам да чета и гледам "филм, който те е разплакал - Brokeback Mountain" и си викам "Ей, браво, тоя пич не само е оценил емоционалността на филма, а си и признава!" и след малко стигам до "най-скучния филм, който си гледал - Closer" и съм "Ааа, не, тук вече няма да се разберем!", но продължавам да чета и виждам "филм, който се предполага, че е тъжен, но не е - да речем Shindler's List" (бтв Schindler) и съм - о.О Сериозно, това е по-зле от това да кажеш на пресконференция в Кан, че разбираш Хитлер :Д И аз не съм Спилбърг фен, но това е един от най-въздействащите военни филми, които съм гледала, а те са достатъчен брой. Не мога да повярвам, че в целия филм не е имало нито една сцена, която да те докосне.

Стоян каза...

Знам, че Closer съдържа повече от това, което извлякох от него при първо гледане. Затова съм написал, че се опитвам да го оценя. Може би не е най-точният отговор тук, признавам.

Със сигурност преувеличавам, като казвам, че Schindler's List(бтв ясно ми е) не е тъжен. Доколкото долавям, се обиждаш от този отговор. Филмът е страхотен; много моменти ме докосват. Това, което исках да изтъкна, е изкуствената патетичност(на моменти), с която Спилбърг борави, за да трогне. По-силно ми влияят филми, които функционират естествено. Както съм казал още в публикацията - покъртителната, смазваща емоционалност на историческия момент изобщо не поставям под въпрос. Филмът, както огромна част от творчеството на Спилбърг, разказва не просто историята на еврейския геноцид, а една история на триумф.

НЕ разбирам Хитлер.:Д

Публикуване на коментар