About

понеделник, 28 януари 2013 г.

19-ти годишни награди на Гилдията на актьорите в Америка

Когато прогнозираме каквото и да е, най-смислено е да се обърнем към статистиката. А тя показва, че наградите на Американската гилдия на актьорите са най-често просто рутинно привю на това, което ще се случи месец по-късно на онези - другите награди. Поне в актьорските категории, разбира се.

Сухите факти:
Argo спечели в категорията "Най-добро изпълнение на актьорски екип в пълнометражен филм", най-добрата главна мъжка роля според актьорите е тази на Даниъл Дей-Люис в Lincoln, а най-добра актриса в главна роля - Дженифър Лоурънс за Silver Linings Playbook. В поддържащите категории триумфираха Томи Лий Джоунс и Ан Хатауей за Lincoln и Les Misérables респективно. В областта на телевизията със статуетки си тръгнаха кастовете на Downton Abbey и Modern Family.

По-подробно:
Основният ефект на тези награди върху мен се изразява в няколко умерено видоизменени прогнози за Оскарите. Готов съм да върна част от думите си назад, като кажа, че Argo не е съвсем свършен. Би трябвало да е ясно за всички, че зад "Най-добро изпълнение на актьорски екип в пълнометражен филм" всъщност стои "Любимият филм на актьорите за годината" и това не е съвсем укоримо, тъй като тази е единствената им възможност да го изберат еднолично. Любовта за Афлек идва отвсякъде (като че ли единствено режисьорите не го харесват, но с по-голяма сигурност можем да говорим за това след втори февруари, когато са наградите на DGA). В този смисъл, едва ли е уместно да изключваме Argo от списъка с възможните победители на 24-ти другия месец, въпреки че режисьорът дори не е номиниран. Разбира се, вероятността все още е малка, но е по-голяма от преди.

Най-интересното от церемонията може да се обобщи в няколко кратки абзаца.

Наградите на актьорите си нямат водещ, но интересното е, че няколкото забавни момента отново са предоставени от Тина Фей и Ейми Поулър.

Една от изненадите на вечерта е победата на Дженифър Лоурънс за актриса в главна роля, въпреки че "изненада" в толкова отворена категория едва ли е точната дума. Повече от очевидно е, че съдбата има пръст в поредицата препятствия, през които Лоурънс трябва да премине, за да достигне до сцената. Но тя въпреки всичко успява, за да благодари в крайна сметка на MTV (!). Този развой на събитията помага на младата актриса да измести Джесика Частейн от позицията на фаворит за Оскар.

Няма как да пренебрегнем куриозния факт, че Кристоф Валц не е номиниран нито за поддържаща, нито за главна (където му е мястото) роля. Като вземем предвид и победата тук на Томи Лий Джоунс, шансовете австриецът да триумфира след месец с втори Оскар изглеждат все по-несъществуващи. Колкото и неприятно да ми е да го кажа.

Даниел Дей-Люис печели очакваната статуетка и прави реч, която би могъл да запази и за Оскарите, защото не вярвам да успее я надмине там. А може би просто не смята, че ще спечели, което го прави уникален по още един параграф.

Както обикновено става на подобни събития, като интерлюдия между раздадените статуетки виждаме клипове на филмите, чиито актьорски ансамбли са номинирани във въпросната категория. От всички най-добър е този на Les Misérables. Той дори заслужава отделна награда за това, че кара филма да изглежда много, много по-добър отколкото е в действителност.

За разлика от останалите награди, тук презентърите са избрани тематично и даже клиповете на номинираните филми са представяни от актьори от каста на самия филм, което кара алегорията "гледаме как Холивуд награждава/оценява себе си" да звучи доста буквално. Объркващ обаче е моментът, в който Джулиан Мур и Деймиън Люис се появяват, за да връчат наградата за актриса в комедиен сериал. А след това режисьорът на броудкаста решава ни в клин, ни в ръкав да ни покаже Джеси Тайлър Фъргюсън от Modern Family в публиката и нещата сериозно започват да намирисват на политическа коректност (сещате се, джинджъри).

Момент е отделен и да се отчете съединяването на Американската гилдия на актьорите (SAG) и AFTRA - асоциацията, която защитава правата на новинари, телевизионни журналисти, професионални танцьори, кукловоди, каскадьори, дубльори и още редица медийни професионалисти.

Пълният списък с победителите е точно тук.

0 коментара:

Публикуване на коментар