About

петък, 25 януари 2013 г.

Трейлър: Inside Llewyn Davis

 
Когато знам, че съществува добра вероятност през следващата година да видя нов филм от Итън и Джоел Коен, просто не мога да се сдържа. Благодарение на ексклузивна покана от Nonesuch Records и Ти Боун Бърнет към някои онлайн медии за ранна прожекция на 8-ми февруари до нас достига и първият трейлър на Inside Llewyn Davis.

Широката премиера към момента е с неясна дата, защото продуцираният от Скот Рудин (There Will Be Blood, No Country for Old Men, The Social Network, True Grit) филм е все още без разпространител, но много вероятно е да го видим като престижен релийз в края на 2013-та. Това означава още единайсет месеца чакане, а трейлърът наистина обещава много.

Този път братята Коен ни представят нещо по-различно и всъщност доста по-конвенционално от това, което сме свикнали да получаваме от тях, навлизайки във света на носталгията и американската фолк култура. В ролята на музикант, търсещ успех на нюйоркската фолк сцена през шейсетте години на миналия век ще видим Оскар Айзък (Agora, Robin Hood, Drive), който, поне на пръв поглед, изглежда усъвършенствал вида на интровертния поет с кухарка. Опасенията дали Айзък е способен да изнесе главна роля с подобна тежест са напълно логични, но поне от първия досег до филма нещата изглеждат наред. В ролята на негов любовен интерес влиза Кери Мълиган. Лентата предоставя и възможността отново да видим Джон Гудман във филм на братята Коен, а всичко, което те са правили заедно, си е чисто кинематографично злато.

С квартала на Ню Йорк - Гринуич Вилидж, където се развива действието във филма, се свързват важни моменти от кариерите на Боб Дилън (чиято "Farewell" служи за фон на кадрите от трейлъра и при това го прави блестящо), Джоан Баез и фактическия източник на вдъхновение за лентата Дейв ван Ронк. Сценарият на Inside Llewyn Davis e по мотиви на самия ван Ронк и автобиографичната му книга The Mayor of MacDougal Street.

От видеото филмът се усеща различно, но и изглежда различно от обичайния стил на братя Коен. Зад камерата обичайният им оператор Роджър Дийкинс е заменен от този на Жан-Пиер Жьоне - Бруно Делбонел, на когото можем да имаме пълно доверие в улавянето на цайтгайста и затварянето му в двучасов кинематографичен продукт. Не че Дийкинс не би се справил, но това е нещо ново за Делбонел и той би могъл да превърне шейсетте в Ню Йорк в нещо напълно ново и за нас.

Трейлърът предоставя кратък поглед и към героите на Гарет Хедлунд, Джъстин Тимбърлейк и Ф. Мъри Ейбрахам.

0 коментара:

Публикуване на коментар