About

четвъртък, 10 март 2011 г.

Под купола - историята на един крал

 Ще отворя една тема, на която в последно време отделям доста от моето внимание-темата за човешкото себепознание. Може би ще се съгласите с мен, ако кажа, че едно от най-трудните неща в живота на човек е той да открие собствената си същност и най- вече да не й се противопоставя и да не я отрича, а напротив, да бъде щастлив от факта, че я притежава. Бих искала да споделя, че опитите ми досега остават безрезултатни, но ще дам всичко от себе си, за да достигна крайната си цел, пък колкото и трудно да би било това. В момента в съзнанието ми звучи един стих на една, попаднала в пределите на непреходността, песен на R.E.M., който гласи: "Oh , Life is bigger/ It's bigger than you/ And you are not me/ The lenghts that I will go to/ The distance in your eyes/ Oh no, I've said too much..."
  Мисля, че дойде време да споделя основната причина за написването на този пост. Тази причина се крие в същността на един човек, който е познат на всеки един от нас. Човек, който не директно, а косвено чрез своето творчество успя да докосне нематериалното в мен. Чрез неговите творения една част от мен се почувства уникална и много щастлива, че моето Аз не е твоето, че е неповторимо. Този човек притежава величието на един истински крал в моите очи и мисля, че съдбата  не си е направила шега той да носи името Кинг. Да, наистина става въпрос за Стивън Кинг. Вдъхновение за милиони хора по света, той успява да отстои идеалите и същността си, неподправени от влиянията на заобикалящата го, нерядко освирепяла, действителност.  
  Дойде време да оставя на страна размислите си относно човешкото себепознание и да ви представя задкулисния живот на Краля. Стивън Кинг е признат за най- успешния писател в американската история. Първият бестселър на Кинг е романът "Кери". Главният персонаж в романа, Кариета Уайт, е базиран на две млади момичета, които писателят среща по време на училищните си години. За "Кери" той получава начална предплата в размер на $2500, но в края на краищата правата по романа са продадени за $400000. Друг интересен факт, касаещ това произведение е, че то е било на път да не бъде показано на света. Стивън Кинг хвърлил на боклука тази си творба, защото не се чувствал щастлив от нея. За радост на всичките му читатели съпругата му, новелистката Табита Кинг, която обичала романа, успяла да убеди Кинг да промени предишното си решение.
  В библиографията на "Краля на хоръра" присъстват около 40 романа и над 200 разказа, сред които "Сиянието'', "Мъртвата зона", "Куджо", "Гробище за домашни любимци", "То", "Зеленият път" и много други.
  В Книгата с рекордите на Гинес Кинг е записан като писателя, по чиито творби е направен най-голям брой филмови и телевизионни адаптации. Справка с онлайн енциклопедията IMDB показва, че по негови романи и разкази  до момента са снимани 106 филма и тв сериала. Сегашният №1 в IMDB е филмът "Изкуплението Шоушенк", базиран по едноименния роман на писателя.
  За разлика от повечето автори Стивън Кинг е известен с това, че не обича да се бърка в работата на режисьорите, които правят екранизации на негови творби и за него не е проблем, ако сценарият се различава от оригиналния текст. Запитан преди време как гледа на филмовите адаптации по книгите си, той отговаря така: "Книгите ми и филмите по тях са като ябълки и портокали - страхотни, но много различни".
  През 1977г. Стивън Кинг дава официално разрешение на студенти по режисура да правят екранизации по негови разкази срещу сумата от...$1. Един от най-близките приятели на писателя е режисьорът Джордж Ромеро ("Пълзящо шоу", "Тъмната половина"). На него той посвещава своята книга "Клетка", както и хвалебствена статия в сп. "Entertainment Weekly".
 

  8 малко известни факти за Стивън Кинг

- Преди да стане писател е работил в химическо чистене.
- Притежава 3 радиостанции в щата Мейн.
- Докато пише, слуша хард рок музика за вдъхновение. Любима му е групата AC/DC.
- Свири в рок бандата Rock Bottom Remainders, в която се изявяват също писателите Ейми Тан, Дейв Бари, Джеймс Макбрайд, Рой Блаунт и Скот Търоу. Мотото им е: " Свирим музика така, както Metallica пишат романи".
- Любимият му филм на ужасите е "Капан за туристи" (1979), който разказва за собственик на музей, притежаващ силата да управлява колекцията си от манекени- убийци.
- Съпругата му Табита е написала 7 романа , посрещнати добре от критиката.
- Романът "Кутия с форма на сърце", на сина му Джоузеф Хилстрьом Кинг, публикуван под псевдонима Джо Хил, влезе в списъка на бестселърите през 2006г.
- Годишно печели около 40 милиона долара.


  Като заключение ще напиша, че Стивън Кинг е удивителен автор и доста впечатляващ персонаж. Ако все още не сте се сблъсквали с таланта на Краля, горещо препоръчвам книгата "За писането: Мемоари на занаята", която съдържа тези малко известни факти и много други.

  Long live the King! 

A eто го и моето вдъхновение за този пост:


2 коментара:

cinemascrotum каза...

Кинг беше неповторим едно време. "То", "Сиянието", "Дългата разходка"... само хубави спомени имам от тях.
Напоследък обаче книгите му издишат или са твърдо средняшки. "Под Купола" ми беше доста посредствена, а "Клетка" едва я дочетох цялата.

Милена каза...

Кинг в моята класация за момента си остава номер 1. Последната негова книга, която прочетох беше "Капан за сънища" и наистина не беше на нивото на "То", "Сиянието" и т.н., но пак си беше доста увлекателна.

Публикуване на коментар