About

вторник, 22 март 2011 г.

Кино препоръка: The Girl with the Dragon Tattoo

 Здравейте, хора :)! Реших да публикувам един пост, темата на който ще бъде последният филм, който гледах. Става дума за шведската продукция "The Girl with the Dragon Tattoo ".Филмът е адаптация по първия роман от трилогията "Millenium" на шведския новелист Stieg Larsson.


  Филмът започва със загадка, която трябва да бъде разрешена в края му. Моето мнение е, че колкото и интересен наистина да е сюжетът на лентата, Hollywood вече безброй пъти е предоставял на своите зрители подобни сценарии. За тези, които не са гледали филма - спокойно! Няма да издавам какво се случва в края му. По-скоро в този пост ще обърна внимание на един от двата главни персонажа в тази лента, а именно "момичето с драконовата татуировка". Каква е неговата същност? Става въпрос за 24-годишната, антисоциално настроена, хакерка Лисбет Саландър (Noomi Rapace), която веднага с появата си успява да грабне вниманието на зрителя. Първоначално това се случва, заради начина, по който изглежда. Тя е от онези, облечени в черно, верни на готик стила, хора. Но интерсът към визията й бързо бива заменен от този към личността й. За да мога да коментирам впечатленията си от персонажа на Лисбет, ще направя едно кратко вмъкване, в което ще ви запозная частично със сюжета на филма.


  Загадката, която споменах в началото, се отнася за изчезването на племенницата на Хенрик Вангер, част от заможната шведска фамилия Вангер. Той смята, че племенницата му е станала жертва на член от собственото му семейство. За да разгадае загадката около мистеризоното изчезване на племенницата си, Хариет, той се свързва с известния изследователски журналист Микаел Бломквист, от който търси помощ за тази си цел. И ето тук идва основната роля на "момичето с драконовата татуировка". Лисбет Саландър изиграва ключова роля в концепцията, въртяща се около загадката във филма. Необикновеното излъчване на героинята на Noomi Rapace разграничава този филм от останалите продукции на същата тематика.



  Да си призная, за първи път се сблъсках с играта на тази актриса в този филм. Събуди вниманието ми още с появата на нейната героиня и ме държа под напрежение до самия финал.

  За хората, които се колебаят дали да гледат "The Girl with the Dragon Tattoo", ще кажа, че филмът наистина си заслужава. Мисля, че и небезизвестнят режисьор Дейвид Финчър е забелязал уникалната атмосфера, пресъздадена в романа на Stieg Larsson. Като голям фен на Финчър и ценител на творчеството му, ще кажа, че с нетърпение очаквам и неговата адаптация по този роман в края на 2011г.

  Приятно гледане! :)

3 коментара:

cinemascrotum каза...

Този е най-добрият от трилогията според мен. Надявам се Финчър да не се изложи баш сега, че може още да е в състояние на афект, задето не спечели Оскара. :)

Милена каза...

Прав си. Няма спор, че това си беше най-добрият филм от трилогията. А що се отнася до Финчър, напълно споделям надеждите ти.:)

Стоян каза...

Финчър принципно си придава вид, като че не го боли особено за оскарите :D. Дано не е само привидно :D Иначе че го снъбнаха е факт.

Публикуване на коментар