About

понеделник, 7 март 2011 г.

Вдъхновението, наречено Red Hot Chili Peppers


  Реших да публикувам едно мнение за една моя много любима група, а именно Red Hot Chili Peppers. Поводът за това е не само, че музиката, която те творят, ми е меко казано на сърце, а и фактът, че тази година излиза техният нов албум.

 Всичко започна преди две години. Просто ей така- любов от пръв поглед, е в случая от първо слушане. Започна се с познатите "Californication", "Under the bridge" и т.н., за да се стигне до познаване на текста на всяка една тяхна песен в детайли. Чувството, което изпитвам- чувство на жизненост, на себепознание, когато слушам музиката, сътворена от Джон Фрушанте, Чад Смит, Антъни Кийдис и Флий, е наистина великолепно. Винаги, когато нещо не е наред, знам, че RHCP са насреща. Когато се вслушаш в мелодията и възприемеш текста, успяваш да се докоснеш до нещо изключително истинско.  Нещо, което се намира в душата на всеки един от нас. Нещо, което те кара да се почувстваш наистина жив и свободен. Осъзнаваш, че около теб е пълно с любов и щастие, стига само да повярваш в тяхното съществуване.
 В музиката на калифорнийците всеки ценител може да открие част от себе си. Текстовете на групата засягат много разнообразни теми, а техен автор е най-често вокалистът й Антъни Кийдис. Темите, които той засяга са приятелство и любов, тийнейджърски гняв и агресия, сексуални теми, връзката между музиката и секса, политически и социални коментари, романтика, самота, глобализация , слава, Холивуд и Калифорния, наркотици, алкохол и др. Успях ли да Ви убедя в разнообразието, което ни предлагат RHCP?
 А като стана дума за фронтмена на групата Антъни Кийдис, няма как да не се похваля, че преди около месец прочетох книгата "Белези", в която музикантът разказва за целия си житейски път, без да ни спестява нищо. Книгата ни предоставя и информация за сформирането, развитието и превръщането на групата в една от най-популярните и успешни групи на световната музикална сцена.
  Няма как да не обърна внимание и на останалите членове на RHCP. Ще започна с един велик китарист на нашето време, а именно Джон Фрушанте. Неслучайно заема осемнадесето място в класацията "Топ 100 китаристи" на сп. "Rolling Stone". Фрушанте внася много по-мелодичен и видоизменен звук в музиката на бандата, което е най- осезаемо в албумите "By The Way", "Californication" и "Stadium Arcadium". Друг интересен факт относно Фрушанте, на който се натъкнах миналата година и смятам, че заслужава да му бъде отделено внимание, е обявяването му за най- добър китарист в последните 30 години след допитване, проведено от радио BBC 6 Music. Повече от 30000 слушатели са наредили Фрушанте в личната си класация пред легенди като Слаш, Принс, Мат Белами (Muse) и Кърк Хамет (Metallica). За съжаление обаче официално е птвърдено, че Джон Фрушанте е напуснал RHCP и се е отдал на соловата си кариера, която също ще бъде обект на моите коментари, но някъде напред в близкото бъдеще.
  Сега ще ви представя накратко и останалите двама музиканти в състава на RHCP, а именно басиста Флий и барабаниста Чад Смит.
  Нека започна с Флий- наистина един многообразен и разноцветен образ. Още от детските си години Флий прави впечатление на обкръжаващите го с уникалността си. Попадайки в ново училище и нова среда, той не е сред популярните деца най-вече заради странния си музикален вкус. Откъде идва прякорът му Флий (от англ. бълха)? От приятеля му Антъни Кийдис, който впоследствие става негов музикален партньор и брат по съдба. Прякорът му олицетворява и самата същност на музиканта, а именно неговата капризност и непредсказуемите му действия. Искам също така да споделя с вас, че наскоро гледах уникалния "The Big Lebowski " и познайте кой участваше в него. Да! Флий. Каква роля играеше ли?- Тази на нихилист. Повярвайте ми, справяше се отлично. http://www.redhotchilipeppers.com/
 И така дойде времето да представя и последния от членовете на фънк рок групата- барабаниста Чад Смит. Ще загърбя тривиалните твърдения, че Чад Смит е прекрасен музикант и ще обърна внимание на това, което го отличава от останалите му колеги в групата в моите очи. Интерсното за него е, че през 2008г. участва в супергрупата Chickenfoot, а също така и през различни периоди от кариерата си в соловите проекти на Джон Фрушанте, Дейв Наваро и др.

   Всъщност, като се замисля, никак няма да бъде лошо всеки един от членовете на групата да последва примера на Антъни Кийдис и да разкаже за житейския си опит, защото той наистина ще бъде поучителен за повечето от нас.
   Като заключителни думи ще изразя радостта си от предстящото излизане на новия албум на RHCP на музикалния пазар. Вдъхновението на албума е почерпено от твърде интересните приятели на бандата, техните невъзможни истории и пътешествия на изкривените им до краен предел възприятия. Затова и първоначалната идея за име на албум звучи по следния начин: " Dr. Johnny Skinz's Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine- Head".
  И така, хора, нека магията, наречена RHCP, бъде с вас!

2 коментара:

Влади Неколов каза...

Dr. Johnny Skinz's Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine- Head - поне името му щеше да е готино, ако се казваше така. Да, ама не - лепнаха едно I'm With You и сбъднаха мечтата на поп феновете; едно хапче и една муха. Не стига, ами и от 14 песни, само 5 са наистина добри... мен определено ме разочароваха, не знам за теб... :(

Милена каза...

Вярно си е - името щеше да е готино. Специално, що се отнася до тази група, не мога да бъда обективна в мнението си - любимци са ми. Малко ми липсва стилът на John Frusciante. Ако трябва да бъда честна, доста. Но все пак продължавам да им бъда върл фен и с нетърпение чакам да ги видя на 7-ми декември на концерта им във Виена.

Публикуване на коментар