About

петък, 1 април 2011 г.

Friday's Short: Day And Night

   Понякога късометражното кино очарова истински и рядко познава граници. Всеки петък "Splitting Your Mind" ще ви запознава с едно такова филмче, успяло да прикове вниманието ни.


   Голяма част от късометражните филми на Пиксар са спин-оф на големите им продукции ("Dug's Special Mission", разказващ за голдън ретрийвъра Дъг от "Up", "Burn-E", базиран на събитията в "Wall-E" или "Your Frend The Rat" по "Ratatouille") и са съответно доста лековати и детски като тематика, а и основното им предназначение е да попадат като допълнителен материал в ДВД-тата. Когато обаче се даде достатъчно креативна свобода на един от многото безспорно талантливи аниматори на компанията, съвсем не е изключено крайният резултат да е нещо иновативно и интересно като идея и забележително като визия. "Day And Night" бе номиниран тази година за оскар в категорията "Най-добра късометражна анимация" и макар да изгуби от австралийския "The Lost Thing", официално доказа, че от Пиксар имат намерението да атакуват втори артистичен фронт, като за първия ("Най-добра анимация") очевидно са абонирани.

   "Day And Night" е симпатично 6-минутно филмче, което среща образно деня и нощта и им показва, че един без друг не могат. А кагато настъпва залезът (респективно изгревът), те изживяват красивото явление като едно цяло, след което ролите се разменят. Което пък идва да ни каже, че, колкото и да сме различни, ние постоянно се променяме и не можем да съществуваме без околните. Въпреки че е от почти десетилетие в Пиксар, това е режисьорски дебют за Теди Нютън.

   Идеята е интересна и оригинално реализирана и филмчето определено си заслужава ;)

0 коментара:

Публикуване на коментар