About

петък, 8 април 2011 г.

Friday's Short: Everything Will Be OK

 
   "Everything Will Be Ok" е филм, който няма търпение да се изгаври с мозъците ни. Одухотворена от Дон Херцфелд, анимацията излиза официално през 2006 година, а година по-късно е отличена с наградата за късометражен филм на журито на фестивала Сънданс. По случай 5 години от премиерата, художникът изненадващо сподели филма в Youtube. Това не е първият успех за Херцфелд, който е известен с безпрецедентното си присъствие на Сънданс, като няма режисьор, участвал с повече филми на фестивала от него. Той е автор на най-популярните късометражни анимации, правени някога, и името му е значимо в модерната култура като цяло. Придава на съвсем простичките си рисунки комплексност на образа и най-просто казано - душа.
   Разказът за живота на героя ни пренася през прозаичното му ежедневие, отношенията с околните, преживения ментален срив и достига своя климакс, когато Бил се изправя на прага между живота и смъртта. Всичко това е поднесено с конска доза черен хумор, чийто абсурдизъм често излиза от контрол, проявявайки се дори в най-мрачните моменти. В същото време застъпените теми са твърде тежки за една обикновена анимация.

Оптимистично, Херцфелд доказва нещо, което днес звучи нереалистично - че можеш да бъдеш иновативен и без да се докосваш до компютър.

0 коментара:

Публикуване на коментар