About

вторник, 5 април 2011 г.

John Frusciante - from the Sound inside


 Когато писах статията за Red Hot Chili Peppers, обещах, че в друга такава ще разкажа за историята на вече бившия китарист на тази банда. Става въпрос за Джон Фрушанте. Няма да ви затормозявам с ненужна информация за житейския му път, която, при наличието на малко повече интерес, ще можете да намерите в интернет пространството. Все пак ще спомена, че този, толкова съвършен в моите очи творец, e роден на 5 март 1970г. в Куинс, Ню Йорк.
 А ето и каква ще бъде основната тема на тази публикация. Оставям на страна автобиографията на този музикант, тъй като в повечето случаи буди недоволство у читателите, класифицирайки я като ненужен и крайно сух материал, и се насочвам към малко известните факти, свързани с житейския и музикален път на Фрушанте.
  Ще започна с вече споменатия от мен в предишна статия факт, че Джон Фрушанте заема 18 място в класацията на списание "Ролинг Стоун": "100-те най-велики китаристи на всички времена". В нея той се нарежда пред легенди като: Джордж Харисън, Франк Запа, Лес Пол, Ричи Блекмор и др. Ето и линк към самата класация: 100 Greatest Guitarists 
 - Взима участие в албума на The Mars Volta "De-loused in the commatorium" . Присъствието му се отличава в песента "Cicatriz ESP".
- Записал е песен, името на която е "Height Down", с вече покойния актьор Ривър Финикс ("Indiana Jones and the Last Crusade", "My Own Private Idaho"), брат на Хоакин Финикс ("Gladiator").
- Пуснал е в интернет пространството един от албумите си като подарък за своите почитатели, който е бил достъпен на неговата уебстраница. Тъй като Фрушанте не дал име на албума си, това сторили неговите фенове, наименувайки го "From the Sounds Inside". Запитан в интервю за "From the Sounds Inside", той бил объркан и трябало да бъде информиран какво е това.
 - Направил е късометражен филм за къщата си ("Stuff") през 1993г., с участието на приятеля му Джони Деп и музиканта от Butthole Surfers Gibby Haynes. Филмът е излъчен директно по Dutch TV през 1994г., веднага след като Фрушанте дал специално интервю за тази телевизия. Лентата представя на бавни обороти къщата отвътре на фона на тежък psychedelic.
 - Напуска Red Hot Chili Peppers по средата на турнето им за албума "Blood Sugar Sex Magic". Впоследствие става ясно, че Джон е зависим от хероин и е бил на косъм да загуби битката с него. В групата се завръща през 1999г., напълно излекуван от предишните си зависимости и готов да записва по албума "Californication".
 - Във видеото към песента "Scar Tissue" той кара кола, за която няма разрешително, а и никога не е възнамерявал да има такова.
 - Посещава курсове в Musicians Institute of Technology.
 - Фрушанте обича да рисува и тренира йога.
 - Има двама братя, Ерик и Майкъл и две сестри, Лили и Анна.
 - Баща му работи като съдия.
 - Корените му са италиански.

 На финала ще ви представя официалното видео към една моя много любима песен на уникалния талант Джон Фрушанте.

0 коментара:

Публикуване на коментар