About

четвъртък, 21 април 2011 г.

Game Of Thrones: Pilot


Само един епизод, а цяло изобилие от ревюта. Това явление със сигурност е свързано със сериозно набъбналия през последните седмици хайп, а и традиционно високите очаквания към всяка нова продукция на HBO. Телевизията, поставила недостижимо високи стандарти що се отнася до оригиналните серии, представя поредния си свръхамбициозен проект.  

Феновете на фентъзито оценяват позитивно началото на историята. Основен фактор за положителните им отзиви е твърдението, че адаптацията се придържа тясно към първоизточника си и отдава нужното уважение на епичния роман. Когато си почитател на определена книга единственото, което искаш да видиш от филма по нея, е той да я следва стриктно. Да виждаш свободни съчинения по историята, която обичаш, не е никак приятно, дори в случаите, в които филмът се оказва всепризнат шедьовър. Подобна история трудно може да бъде пресъздадена в двучасов филм, така че решението за серии е напълно удачно.

За неутралния зрител (какъвто съм и аз) пилотният епизод обещава много от една страна с традиционните си теми като семейство, секс, предателство, алчност, гордост, чест, с които печелят вниманието на аудиторията утвърдените сериали на HBO, и от друга с впечатляващия визуален шаблон, изграждащ светът на Westeros. Визуалните ефекти са от най-висока класа, а красивите кадри следват един след друг. Действието се развива бързо и от самото начало се сформират няколко различни сюжетни линии, държащи вниманието приковано. За разлика от пилотния епизод на "Boardwalk Empire" обаче, тук не мога да изтъкна само позитиви. На "Game Of Thrones" му липсва интелектът на "Deadwood" и макар да изглежда силно таргетиран за възрастни чрез сексуалните си теми и насилието, той определено има потенциал да привлече по-широка и разнообразна аудитория. Аткьорската игра оставя като цяло добро впечатление в лицето на Марк Ади, Шон Бийн и Питър Динклейдж, но не всички от основните образи са така запомнящи се.

По всичко изглежда, че "Game Of Thrones" ще търси своето място сред класиките на HBO като "The Wire", "The Sopranos", "Deadwood", "Six Feet Under" и "Rome", макар че пилотният епизод стъпва точно на границата между тях и не толкова приятната страна на телевизията, в която определено попадат вампирските романси.

0 коментара:

Публикуване на коментар